___Gegants, Capgrossos i Grallers.


L'Associació de Veïns i Comerciants del Carrer Cavallers de Lleida va posar en marxa el juliol del 1998 el projecte "Ball de Gegants de la Parròquia de Sant Andreu", el qual es basa en crear un ball de gegants amb la recuperació de la parella de gegants de la parròquia de Sant Andreu. També s'inclou al projecte un curs de gralla dirigit als joves del barri, per aprendre a tocar la gralla i els timbals i així acompanyar els gegants de Sant Andreu.

Des de l'Associació de Veïns es va creure oportú la recuperació d'un dels simbols culturals relacionats amb el Carrer Cavallers i que perduraven en l'oblit durant més de 60 anys.

 

Fem una mica d'història i coneixem els gegants de la Parròquia de Sant Andreu del 1890:

Els gegants de la parròquia de Sant andreu, aixecada al cap del Carrer Cavallers, al nucli del barri antic de Lleida, foren realitzats per l'escultor Ramón Borràs i Perelló, l'any 1890, i adquirits per subscripció popular. Tenien una aire de reis armenis o popes russos, portaven unes grans còfies i anaven vestits amb teles preuades, que el mateix Perelló va comprar en una botiga de la plaça Reial de Barcelona especialitzada en teles sumptuoses. La seva alçada no era rellevant i és per això que podien ser guardats en un petit armari a la mateixa sagristia del temple parroquial.

Els petits gegants encapçalaven tots els anys, fins al 1936, quan desaparegueren després de ser cremats durant la guerra, la processó del dilluns de l'octava de Corpus, organitzada per la parròquia de Sant Andreu. Antoni Bergós, en el llibre de les seves memòries, ens en diu:

"… després de la diada de Corpus, venia la celebració dels dies de la vuitada i cada parròquia de Lleida en celebrava un. La processó de Sant Andreu era l'única que tenia gegants pròpis, que representaven un pope rus, amb una cara ferotge, cofa amb un gran capell i un vestit vermell deslluït pel temps; el mateix puc dir pel que fa a la geganta, majordoma o muller del pope, puix no sé pas com anava la cosa, si bé recordo que exhivia un ram de flors a les mans".

* Fragment extret del llibre: "Lo Marraco" i els gegants de Lleida i Comarques, de Jordi Curcó i Pueyo.

 

 


click! per veure ampliació
Gegants de la Parròquia de Sant Andreu.
Realitzats per l'escultor Ramón Borràs i Perelló l'any 1890.

El passat diumenge dia 8 de desembre de l'any 2000 es va celebrar a la parròquia de Sant Andreu, situada al Carrer Cavallers de Lleida, l'acte de benvinguda de la imatge del seu titular, que els veïns de Pardinyes i els feligresos de la parròquia de Sant Salvador van lliurar a aquesta església del barri antic de Lleida, tot cincidint amb el diumenge següent a la seva festa, el darrer diumenge de novembre:

"De Tots Sants a Sant Andreu,

vent, pluja, fred o neu".

Aquell matí despertà assolejat però fresquet. La imatge de Sant Andreu que els ferroviaris van entronitzar a finals dels anys 60 en la parròquia de Pardinyes quan tenia com a titular aquest apòstol, va entrar acompanyada per la unió dels feligressos d'ambdues parròquies.

Finalitzada la missa es deixà pas a una altra figura, aquesta, però, més profana, la imatge d'una geganta que per primera vegada sortia al carrer. Es tracta de la recuperació de la geganta de l'antiga parella de gegants de Sant Andreu que foren cremats durant la Guerra Civil, l'any 1936.

Font : Diari La Mañana. (8-12-00)

click! per veure ampliació

* Reconstrucció de la Geganta de la Parròquia de Sant Andreu,
realitzada per l'artista Jaume Aluja.

L'Andreu i l'Ivan, els Capgrossos de l'A.V.V del Carrer Cavallers.


Des del dissabte 13 de gener de 1996, l'Associació de Veïns del Carrer Cavallers gaudeix d'una parella de capgrossos, l'Andreu i l'Ivan, que foren presentats en el decurs d'una festa infantil celebrada en la plaça Mestre Serra, en el rovell de l'ou del barri antic de Lleida.

Ambdós capgrossos han estat realitzats pel veí i artista geganter Jaume Aluja, autor també de l'actual geganta de la parròquia de Sant Andreu i alhora president de la Festa dels Moros i Cristians.

Si en fem una petita descripció del que representen aquests dos capgrossos i comencem per l'Andreu diriem que representa a un infant juganer i entremaliat, vestit amb una gorra pintada amb els colors del Barça, tot un símbol català. El nom d'Andreu fa referència al titular de la parròquia del barri, Sant Andreu.

En quan a l'Ivan, aquest representa un personatge protagonista d'un dels còmics del dibuixant Cazares, basat en Boris Bond.

* Font informativa: "Lo marraco" i els gegants de Lleida i Comarques, de Jordi Curcó.

L'artista Jaume Aluja sostenint l'Andreu i l'Ivan
els dos Capgrossos del Carrer Cavallers.
click! per veure ampliació

CCavallersEnvia'ns un mail!lleida.org


Amunt