Riudellots de la Selva
I N T E R N E T 

Que és Internet ?

Internet és una xarxa mundial de comunicació que és accessible al preu d'una trucada local i a on s'hi troben milions de documents i serveis. A Internet és molt fàcil saltar d'un lloc a l'altre d'una manera instantània sense que importi gens si el lloc visitat està a 10 Km. o a 10.000 km. de distància

Usuaris d'Internet al món, a mitjans del 1997 a tot el món:112.7 milions veure:

QUE HI HA INTERNET ?

La World Wide Web:

La World Wide Web (WWW), és el servei d'Intenet més conegut de tots. Hi han moltes organitzacions, empreses i persones que tenen pàgines a la WWW. Aquestes pàgines poden tenir text, só, gràfics, animacions, programes informàtics de diferent mena i permeten de fer diferents formes d'interacció amb els usuaris.

La interacció més usual és la que ofereixen els vincles que permeten saltar d'una pàgina a una altre. Aquests vincles (links), se solen activar fent un click amb el ratolí.

Existeixen pàgines dedicades pràcticament a tots els temes imaginables i es poden fer servir serveis per buscar allò que a cada ú l'interessa. Per veure les pàgines de la WWW es fan servir uns programes que es diuen "navegadors".

Correu electrònic:

Els correu electrònic és el segón servei més popular d’Internet. Permet de trametre missatges i arxius de tota mena a qualsevol persona que tingui una adreça electrònica. Per tenir una adreça electrònica cal tenir contractat un servei d’accés a Internet, encara que algunes empreses faciliten adreces electròniques gratuïtament.

Per utilitzar el correu electrònic usualment es necessita un programa específic, que es coneix normalment com "el programa de correu" o també com "el programa clients de correo".

Chats:

Els "chats" són molt populars. Es tracta de llocs a on la gent que participa, conversa en temps real entre sí. Hi han molts serveis de "chat" a Internet. Els inmediatament en les pantalles de tots els que participen en el "chat". Aquesta modalitat vindrien a ser com una mena de conversa col·lectiva per escrit.

Darrerament han aparegut fórmules de "chat" més sofisticades que utilitzen el só, la realitat virtual en 3 dimensions i la video-conferència.

Butlletins electrònics:

Els butlletins electrònics són també coneguts com "grups de notícies" o "news". Bàsicament el mecanisme consisteix en trametre missatges, arxius i vincles a un servidor de noticies que queden ordenats per temes en els directoris del servidor de noticies. Els usuaris poden llegir tots aquests missatges, comentar-los o encetar nous temes de discussió. Per llegir o participar en aquestes discussions cal tenir un programa específic que s’anomena "lector de noticies".

FTP (File Transfert Protocol):

El FTP permet la transferència d’arxius per Internet d’una manera molt ràpida. Aquests serveis són utilitzats especialment per persones que ja coneixen força bé Internet. Per trametre arxius per aquest procediment, és usual de necessitar l’autorització del servidor, encara que hi han alguns servidors que permeten de fer-ho lliurament (mitjançant un compte anònim).

Gopher:

El "Gopher" `permet explorar Internet a partir d’uns menús de text.

Links interessants:

Tota mena programes informàtics gratis per a l’empresa. Eines pel desenvolupament d’aplicacions. Jocs, programes educatius, eines multimèdia i de disseny gràfic, programes per a nens petits i utilitats de diferent mena.

Gran quantitat de programes de totes classes gratis, per a diferents sistemes operatius. Els autors de programes freeware poden proposar de penjar les seves aplicacions en aquestes pàgines.

Aquí hi han moltes aplicacions relacionades amb Internet. També hi ha una bona secció d’aplicacions per a Windows 95.

Moltes aplicacions de tota mena, amb uns menús pràctics que recorden la interfase gràfica de Windows. Molt ben ordenat i pràctic. Hi ha un apartat de les aplicacions "essencials" i de "shareware" on s’hi troba tot el que s’ha de tenir. També hi ha una secció de jocs molt completa.

Tots els programes de Microsoft que són gratis: el que tenen en "beta-test", i tot el que regalen per reforçar la seva posició a Internet.

El freeware d’en Gregory Braun. És software d’autor. Són aplicacions senzilles, ben realitzades i pràctiques. Resulta agradable fer servir els programes escrits per aquest home.

La guia completa de Tripod per accedir als software gràtis de Internet. És dificil que necessiteu quelcom que no estigui aquí.

Aquí regalen de tot. No únicament programes informàtics, sinó també casettes, CD roms, llibres, catàlegs, roba, productes de bellesa, revistes, posters, vídeos i moltes coses més. Un lloc curiós.

Un altre lloc que dona accés a recursos gratis de tota mena. Aquest està en espanyol. Molt pràctic pels usuaris de Internet.

Un altre lloc ple d’aplicacions gratis i de shareware.

Aquesta és la pàgina d’un "habitant" de Geocities que ofereix una col·lecció molt completa de links per capturar recursos relacionats amb Internet. Necessites un FTP i no saps a on anar a buscar-lo?. Aquí el trobaràs. Vols un Eudora? Aquí tens el link. Necessites algun programa per fer chat? Aqui n’hi ha la tira. Estàs interessat en el Java? Dona-hi un cop d’ull.

Aquest lloc va de sharewere únicament, però n´hi ha força.

És el lloc d’acces a shareware de C/NET. Ben ordenat, ple de tot, és una visita indispensable.

Durant el primer any de funcionament, aquesta gent han tingut un milió de visitants. La raò? Ofereixen 500.000,- gràfics diferents que es poden utilitzar lliurement (backgrounds, icones, clip art, gràfics, etc.)

Fas pàgines a Internet ? Aquí tens una llibreria impresionant de recursos tals com icones, "xtoys", gràfics, textures, imatges, sons, fotos, animacions i altres joguines. No t’ho acabaràs.

Una eina definitiva. Filez és el buscador d’arxius i recursos més gran d’Internet. Sigui quin sigui el programa o el gràfic que necessitis, pots cercar-lo en aquest buscador especialitzat en aplicacions i arxius. No tot el que troba resulta que és gratis. Però si existeix, ho troba. Al menys això diuen ells i aparentment semblen tenir raó.

Aquí hi han els recursos que Angelfire suggereix als seus "ciutadans". Moltes images, efectes especials, icones animades i fins i tots camises i gorres. Ni hi ha massa xixa, però pots trobar coses útils.

Necessites un mapa? Aquesta gent està construint un atlas mundial a on hi haurà mapes de tot arreu. No han acabat encara tota la feina, però la tenen molt adelantada.

Vas una mica fluix d’ANGLÈS ? Classes gratis a Internet.

 

Web - Riudellots de la Selva